A központozás, amit Te is minden nap használsz, de lehet nem is tudsz róla!

Ha szeretnéd a saját vállalkozásod hírleveleit megírni, akkor érdemes egy kicsit beleásnod magad a szövegírás rejtelmeibe. A központozás egy olyan nyelvtani fogalom, amit mindenki (legalább is ideális esetben) használ, viszont csak kevesen tudnak róla.

Mi az a központozás?

A központozás azt jelenti, hogy írásjelek segítségével tagoljuk a szövegünket, hogy az jobban érthető legyen. Azért van erre szükség, hogy minimalizálhassuk a félreértéseket és a szöveg ugyan azt az értelmet nyerje mind a két oldalon. A szöveg tördelése szempontjából is nagyon fontos, hiszen egy nagy tömböt alkotó betűhalmazt senki nem olvas szívesen. Vannak esetek, amikor a megfelelő jelek használatával sokkal egyszerűbben leírhatunk valamit. Nélkülük hosszasan kellene magyarázni a mondanivalókat.

Milyen eszközöket használhatunk központozás közben?

  • Pont
  • Vessző
  • Kettőspont
  • Pontosvessző
  • Kérdőjel
  • Felkiáltójel
  • Kötőjel
  • Gondolatjel
  • Idézőjel

A kisiskolások kivételével az emberek nem betűről-betűre haladva olvasnak, hanem csak végig szalad a szemük a szövegen és az agy gyorsan összerakja a szavakat. Éppen ezért a központozásnak jól értelmezhetőnek kell lenni olyan szabályok alapján, amit mind ismerünk. Ne állítsunk fel egyedi megoldásokat, mert általuk teljesen értelmét veszítheti a szöveg. Azonban ezen a téren is vannak kis eltérések azt illetően, hogy hol és mit használsz vagy használhatsz. Azért, hogy könnyen értelmezhető legyen az írásod, végig ugyan úgy alkalmazd a központozás szabályait.

Ne használj mindenhol felkiáltójelet!

Az egyik legnagyobb központozási probléma (főleg a hírlevelekben), hogy nagyon sok felkiáltójelet használnak. Annyira szeretnék meggyőzni az olvasót, hogy elveszíti a hatát és egy erőszakos és kellemetlen tukmálássá válik az egész. A szöveg valódi mondanivalója sokkal nehezebben értelmezhető lesz és a meggyőzés helyett az emberek csak kiszaladnak a világból.

Azok a drága vesszők

A  vesszők megfelelő használata sok esetben nagyon fontos, hiszen a mondat teljes jelentését képesek megváltoztatni. A hírleveledben is érdemes odafigyelni erre, hogy ne érjen se téged, se az olvasód kellemetlen meglepetés.

Tudjuk, hogy a magyar nyelv nem csak gyönyörű, de nehéz is, ezért komoly odafigyelést jelent a helyes használata. Senki nem várja el, hogy nyelvész diplomát szerezz, azonban olyan hasznos fogalmak ismeret, mint a központozás segít majd jobban csinálni. Reméljük, hogy számodra is hasznos volt a cikk! Ha úgy érzed, van olyan ismerősöd, akit érdekelhet oszd meg vele is.

 

Leave a Reply