Spam hírlevelek

Ha beírod a Google keresőjébe, hogy „email adatbázis vásárlás” vagy e-mail adatbázis olcsón” biztos vagyok benne, hogy Te is néhány percen belül találsz néhány nagyszerű ajánlatot. Ezekben valószínűleg több 10 vagy 100 ezres nagyságrendben találhatóak e-mail címek és, ha igazán szerencséd van még más adatok is. Ez nagyszerűen hangzik, igaz? Hiszen így mennyire egyszerűvé válik ekkora ember tömegek megszólítása. De sajnos le kell, hogy lombozzalak!

Ezt úgy hívják, hogy SPAM

A spam hírlevelek káros hatásai

Spam hírlevelek

Biztosan Te is ismered már a kéretlen levelek vagy más néven spam üzenetek fogalmát. Ha jól sejtem Te is szoktál ilyeneket kapni. Hiszen ki nem. És benned mit vált ki, amikor valaki kéretlenül tolakodik az életedbe és szeretné veled megismertetni a termékét vagy a szolgáltatását? Örülsz neki? Nem hiszem!

Pontosan ugyan így vannak ezzel mások így, ha ehhez folyamodsz azzal többet ártassz magadnak, mint használsz. De sajnos ennek ellenére is virágzik ez az iparág. Sőt! Vannak olyan cégek, akik kifejezetten spam hírlevelek segítségével szeretnék népszerűsíteni a vállalkozásukat. Engem is keresett már meg vállalkozás azzal, hogy készítsek Nekik hírleveleket és vásároljak hozzájuk ilyen adatbázisokat. Próbálta Őket meggyőzni arról, hogy ez egy agyon rossz útvonal. Elmondtam mindazt, amit most Te is olvashatsz. De Őket nem hatotta meg, mert úgy gondolták, hogy ennyi emberből biztosan lesz olyan, akit érdekel majd, amivel foglalkoznak és számukra csak az a fontos, hogy minél több embert el tudjanak érni. Bármi áron! Természetesen nem vállaltam el.

Több 10-100 ezer adat. De honnan?

Saját adatbázis építése a spam hírlevelek helyett.

Építs saját adatbázist, hogy ne legyen szükséges spam hírlevelek kiküldésére.

Vajon ezek a cégek honnan szerzik be ezeket a címeket? Vajon minden rajta szereplő embertől egyenként engedélyt kértek, hogy ezentúl mindenféle témájú hírlevéllel bombázhassák Őket? Én nem hiszem. Csak egyszerűen összehalászták őket és most eladják annyi vállalkozásnak, amennyinek csak tudják.

És akkor, most el is értünk a következő fontos részhez. Ezeknek az adatbázisoknak a minőségéhez. Tudni kell róluk, hogy ezek csak adatok tömkelegét jelentik. Azaz valakik összegyűjtötték mindenféle kétes forrásokból az emberek e-mail címeit, neveit és egyéb adatai és ezeket kezdték el értékesíteni. Egy jó e-mail vagy bármilyen adatbázis ismérve, hogy folyamatosan karban van tartva. Törölni kell róla a leiratkozókat vagy akiknek már megszűnt az e-mail címe. Biztos lehetsz benne, hogy ezekben az esetekben ez nem történik meg, hiszen Nekik az az érdekük, hogy minél nagyobb bázist adhassanak tovább. Több cím= több pénz.

Arról nem is beszélve…

Arról nem is beszélve, hogy csak lejáratod magad! Az emberek tűrőképessége egyre alacsonyabb ezen a téren, így minél több kéretlen hírlevelet küldesz ki spam adatbázisra annál nagyobb az esélye, hogy egyre több ember szemében leszel szálka és, ha máshol találkozik a cégeddel már csak azért sem fog veled szóba állni. És vannak elég súlyos törvényi következményei is…

Törvényi következményei a spam hírlevelek kiküldésének

Honnan tudod, hogy egy e-mail cím spam cím lesz e

Mikor beszélünk spam hírlevelek kiküldéséről?

A spam hírlevél küldés abban az esetben valósul meg, ha magánszemélyek címére történik. Azaz, ha a saját privát fiókodat ömlesztik el, akkor az bűncselekmény, de ha a céges címedet (abban az esetben ha ezt csak a munka folyamán használod), akkor az legális. Ez persze szép lehetőségeket biztosít a spam küldő cégek számára is. Azonban abban az esetben, ha a személyes e-mail címeden tapasztalsz ilyet, akkor azt az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) felé. Ebben az esetben két lehetőséged van, vagy bejelentést teszel, mai teljesen ingyenes és csak egy e-mail kell elküldened vagy kérelmet írsz, aminek van egy 2200 Ft-os költsége. Az előbbi esetben ingyenes az eljárás, azonban nem biztos, hogy történik eljárás, mivel az NMHH nem köteles minden bejelentést kivizsgálni, azonban általában, ha több bejelentés érkezik egy cégre, akkor azzal már szoktak foglalkozni. A kérelem esetén biztosan indul eljárás és, ha sikerül fülön csípni a renitenst, akkor 50-5000 ezer forintig szabható ki bírság.

Honnan tudhatod, hogy céges e a cím és érdemes ebben az esetben kéretlen leveleket kiküldeni?

Mikor számít spam kiküldésnek a hírlevelezés?

Honnan tudod, hogy küldhetsz e ki hírlevelet rá?

Bár a céges e-mail címekre történő kéretlen hírlevél kiküldés nem ütközik törvénybe etikailag még sincs sok különbség. Azért mondom, hogy nem sok, mert valóban akadhatnak olyan esetek, amikor alkalmazhatod ezt a módszert. Bár én nem javaslom senkinek, de ha nagy a szükség és olyan ajánlattal tudsz előállni, ami a címlistán szereplő minden vállalkozásnak valóban érdekes lehet, akkor meglépheted.

Csak abban az esetben kockáztasd ezt meg, ha biztos vagy benne, hogy a címek kapcsolati címek. Például ha azt látod, hogy cégneve@cégneve.hu, akkor az biztosan céges kapcsolati cím és küldhetsz ki rá üzeneteket. De, k.tamás@cégneve.hu szerepel benne, akkor inkább ne kockáztass, mert az lehet személyes cím is.

Rendben, ezek az adatbázisok nem jók! De akkor honnan szerezhetsz e-mail címeket?

Saját e-mail adatbázis építése

Építs saját e-mail adatbázist!

Nos, gyűjtened kell! Az e-mail adatbázis építésre számos módszer van. Készíthetsz tananyagot, adhatsz a címért cserébe ajándékot vagy szervezhetsz nyereményjátékot azért, hogy saját adatbázist építhess. A lényeg, hogy saját magad tégy szert a címekre és csak olyanok szerepeljenek rajta, akik már valamilyen formában érdeklődést mutattak a vállalkozásod iránt.

 

6 hozzászólás

  1. György.Bari 2019-06-24 Reply
  2. Egyőszintefickó 2019-06-24 Reply
  3. wuduaoq 2019-06-29 Reply
  4. Csilla_85 2019-06-29 Reply
  5. Kata-ajándék-és-virág 2019-07-03 Reply
  6. k.robi 2019-07-03 Reply

Leave a Reply